Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum kočárků

Muzeum starožitných kočárků, panenek a patentních listin  najdete na východě Čech v Náchodě poblíž centra města. Je otevřené v sezóně od 15. června do 15. září. Mimo toto období je možné se předem objednat na individuální prohlídku.

Každý z nás se v minulosti s dětským kočárkem důvěrně setkal… Dnes si můžete své vzpomínky osvěžit a potěšit se nádherou těchto starožitných kočárků. V muzeu můžete obdivovat vývojovou řadu dětských kočárků, vyrobených v období let cca 1760 až  1970. Je jich již dvě stovky a přibývají další. Výstava kočárků je doplněna v druhém podlaží také houpacími koni, koloběžkami, kolíbkami či sáňkami apod. Expozici doprovázejí i dobové dekorace jako jsou panenky, hračky, pokojíčky nebo růrné technickými zajímavosti – především v podobě originálních výrobních patentů.

Před rokem 2014 měli majitelé možnost prezentovat svoji sbírku, budovanou od poloviny 90. let 20. století, na ojedinělých výstavách vždy jako část a nikoliv  jako celek.
Proto se rozhodli využít možnosti přestavby budovy v centru Náchoda a věnovat ji přímo tomuto projektu. Tímto splnilo jejich přání předvést celou rozsáhlou sbírku jako celek a nabídnout ji návštěvníkům ke shlédnutí. Cílem je doplňovat sbírky o výjimečné exponáty z celého světa ať již vyráběné sériově, kusově, nebo takové, které zůstaly svým jedinečným řešením pouze na papíře.

 

Všichni tři jsme tam našli kousky svého dětství. Pravdou ale je, že je muzeum provozováno s laskou a je to na něm vidět. Opravdu jedinečné exponáty z minulosti, některé i úsměvné. Ač mylé muzeum , vydržíte tam poměrně dlouho.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 105180
Měsíc: 2733
Den: 88